Stadion

Stadion

U vrijeme osnivanja kluba Općina je obećala kupiti zemljište za izgradnju igrališta te su dobojski aktivisti od stanovništva prikupili dobrovoljne priloge, a veći dio sredstava dala je kakanjska općina i tako je u Čatićima, na prostoru od željezničkog mosta na desnoj strani Bosne, rudničke željezničke pruge i bunkera te do Nove separacije, od vlasnika kupljeno zemljište za izgradnju igrališta.

U pomoć im tada priskače prvo FK Rudar, koji im ustupa svoj stadion za odigravanje prvenstvenih utakmica. Tokom prve godine takmičenja Mladost je trenirala na Podvrtlima, a svlačionicu je imala u podrumu kuće Hjrudina i Seada Durmića, stotinjak metara dalje.

Nakon izvjesnog vremena Mladost odlazi sa stadiona Rudara i svoje utakmice igra na novosagrađenom igralištu koje je nakon rušenja baraka, tzv. Dvokuća i trokuća, na lokalitetu današnjeg stovarišta građevinskog materijala preduzeća Trgošped, kod Katoličke crkve, sagrađeno kao gradsko igralište s podlogom od šljake. Na njemu je trenirao Rudar, gimnazijalci održavali časove fizičke kulture i Mladost igrala utakmice, trenirajući i dalje na Podvrtlima.

Nakon dvije godine, zahvaljujući dobrovoljnim omladinskim akcijama Dobojlija, uređen je teren i sagrađeno igralište Mladosti kod rudničke separacije, na istom mjestu na kome je i danas, samo s drugim položajem terena. Igralište je ograđeno željeznom ogradom, a bunker iz Drugog svjetskog rata postao je svlačionica u kojoj je prvi oružar bio Ahmet Imamović.

Prve tribine stadion Mladosti je dobio 17 godina nakon njezinog osnivanja, dakle, 1977. godine, u vrijeme kada je predsjednik kluba bio Salem Goga. Na početku sezone 1976./1977. udareni su temelji tribina i položeno busenje zemlje za stvaranje travnatog terena, što je zahtijevalo poprilično novca. Nešto iz vlastitih sredstava, a više iz dobrovoljnih priloga stanovnika Doboja i Kaknja, te donacija preduzeća Termoelektrane Kakanj, Rudnika, Separacije i Tvornice cementa. Finansijsku podršku dali su i fudbalski klubovi: Rudar iz Kaknja, Jedinstvo iz Busovače, Kupres te Bistričak iz Nemile.

Klub je uspio zatvoriti tu ne baš malu investiciju te je dobio lijepe, veoma funkcionalne betonske tribine sa 600 sjedećih mjesta. Ispod tribina izgrađene su poslovne prostorije, koje su kasnije služile za obavljanje administrativno-tehničkih poslova kluba i za rad društveno – političkih organizacija Mjesne zajednice Doboj.