Historija

Historija

Ekipa Doboja takmičila se na Radničkim sportskim igrama do 1959. godine, kada su ljubitelji fudbala i aktivisti iz njihove mjesne zajednice odlučili osnovati stalni fudbalski klub. Glavni osnivači i idejni začetnici toga kluba bili su Osman, Hamdo i Šefko Merdanović, Ibro Kulović, Šefko Imamović i Vahid Mujagić. Klub je osnovan 25. maja 1959. godine.

S dolaskom Sulejmana Karahasanovića, zvanog Kara, za predsjednika kakanjske općine 1955. ideja o osnivanju fudbalskog kluba u Doboju postaje stvarnost. Općinski predsjednik je u dogovoru s pokretačima ove ideje iz Doboja počeo ozbiljno djelovati u tom smjeru. On je inicijator ideje da se za osnivanje kluba, koji bi bio registriran u nadležnom tijelu, pronađe mjesto za teren na kome će klub djelovati, jer Podvrtle na kojima se tada igralo ni lokacijski ni po gabaritima nisu bile podesne za izgradnju većeg igrališta.

Osnovani klub dobio je ime Mladost Doboj – Kakanj, a prvi njegov predsjednik bio je Osman Merdanović, sekretar Hazim Hoćko Mujagić, kasnije Alija Kadić, a klupsku upravu su činili još Šefko i Hamdo Merdanović, Ibro Kulović, Vahid Mujagić, Mustafa Hodžabegović i dr. Prvi trener i kapiten tima bio je Hamdo Merdanović.

U prvim zvaničnim susretima u ekipi Mladosti najčešće su među stativama bili golmani Šefkija Čehajić i Ismet, zvani Malje Mujagić; bekovi Ahmed Kulović, Ivo Vulić, Dževad Imamović i Matej Bakotić Šjor, te napadači Hamdo i Šefko Merdanović, Šefko Hadžić, Franjo Subašić, Ibro i Mustafa Kulović i Osman Goga.